TravelDiary

Korsika #3

12. 2. 2017

Den #6 – Kozička na medu…
Středeční větrná předpověď nebyla tak velkolepá jako ta pondělní, ale podle internetových rosniček foukat trochu mělo. Vyrazili jsme tedy na pláž La Tonnara, kterou jsme okoukli den předtím. Po odbočení z „hlavní silnice” a pár set metrech jízdy po prašné cestě se před vámi otevře výhled na mořskou hladinu s útesy a malými skalkami.img_6641
La Tonnara je pláž menších rozměrů s jemný pískem, u které není žádný kemp a díky své poloze je skryta před většinou turistů. Levá část, ta větší, je vhodná pro klasické slunění, koupání, hraní petanque a takové to plážové lenošení. Na své si zde hlavně díky rozsetým skalkám příjdou milovníci šnorchlování, protože voda je tu průzračně čístá a písek skoro bílý. Pod vodou narazíte na větší bílé ryby s pruhy, ale i na hejna menších rybiček a ve skalách jsou ukryti mořští ježci. Na pláži stojí stylová dřevěná budka, kde si můžete zapůjčit kajaky, windsurfingové vybavení a nebo paddleboardy. V této čísti jsme se zdrželi něco okolo hodiny, potom se začal trochu zvedat vítr a my jsme se přesunuli do pravé půlky, kam se začali pomalu sjíždět serfaři.
img_6692Cesta mezi malými stromky a písčitou krajinou nás dovedla s tranďákem kousek od moře, kde se schovávala maličká pláž mezi útesy. Než serfaři vyjeli na vodu, bylo tu trochu těsno, ale pak to byla po nějakou dobu jen moje soukromá pláž :). Na La Tonnaře jsme se zdrželi do šesté hodiny, protože jsme měli v plánu večerní průzkum Bonifacia.
img_6722
Tentokrát jsme se obloukem vyhli přístavu a rovnou šplhali nahoru na útes, jde stojí samotné město.
img_6794
Zaparkovali jsme kousek od vstupu do historického centra s výhledem na celou zátoku. Prošli jsme historickými hradbami k vyhlídce na otevřené moře, odkud je vidět břehy Sardnie.
img_6717
Samotné jádro města na bílém útesu je spletí úzkých uliček s obchody s korálovými šperky, ručně pletenými košíky, bižuterií, oblíbenými palačinkárnami, stylovými restauracemi, tapas bary a všudypřítomnými turisty. Protože nám po dni stráveném u moře docela vyhládlo, odbočili jsme do postranních uliček a hledali tu správnou restauraci, kde bychom povečeřeli.
img_6739
Objevili jsme uličku, které vládl jeden majitel :). Jako první v pořadí byla patisserie Ciccio, následoval tapas bar Ciccio a třešničkou na dortu byla Tratorie Cicio, kde jsme se usadili na barevné židličky i my.
img_6770
Od našeho stolku z masivního dřeva bylo výborně vidět do vnitřní části, kde na stropě visely typické korsické uzeniny. Boky místnosti byly vyskládány láhvemi s vínem a vše uzavírala otevřená kuchyně.
img_6790
Mile nás přivítala sevírka mluvící výborně anglicky, což je na ostrově málo částé. Donesla nám menu, které bohužel bylo pouze francouzsky. Rozhodli jsme se tedy zariskovat, já tedy o trošku víc, a objednali jsme si podle toho jak se nám názvy líbily.
img_6778   Princ sáhl po pokrmu, kde se daly rozluštit dvě slova, rizoto a kalamary. U toho mého jsem pochopila pouze to, že je to korsické :). Začalo pomalu zapadat slunce a ulička ve které jsme seděli začala dostávat další romantický rozměr. Pozorovali jsme turisty, kteří se motali mezi stolky a za chvíli se před námi objevila naše večeře.
img_6775   Pro Prince šafránové rizoto s mořskými plody netypické konzistence, ale úžasné chuti. A pro mě korsická láhůdka, mladá kozička na medu s kaštanovým pyré. To, co jím jsem věděla, ale jen díky servírce, která mi to s úsměvem sdělila. Oba dva jsme si spokojeně notovali, jídlo bylo výborné.
img_6786Jak už jsem se zmínila pod značku Ceccio patří i cukrárna. Nemohli jsme tedy vynechat sladkou tečku. Slečna před nás naservírovala kamenný tác s deseti různými deserty a dodala podrobný výklad ke každému z nich. Rozhodli jsme se, tedy já jsem spíš rozhodla :), že ochutnáme místní Eclair a potom zákusek zakončený na obou stranách profiterolkami s křupavou karamelovou vrstvou a vanilkovým krémem s limončelem. Dortíky byly stejně luxusní jako hlavní chody. S plnými žaludky, ale spokojení, jsme zaplatili, rozloučili se a zamířili směr camp Rondinara.


img_6844
Den #7 – Plavba…

Ráno nás probudilo slunce, které přebíralo vládu nad celým ostrovem. Kemp se probouzel do dalšího dne a všichni se chystali prožít den na pláži. My jsme se ale rozhodli, že se vypravíme na výlet lodí okolo jižního cípu ostrova. V přístavu jsme si vybrali nakonec kratší variantu poznávací plavby s délkou jedné hodiny. Po vystání fronty, a přežití ušlapání německými seniory, jsme se konečně nalodili na místní bárku a mezi obřími jachtami vypluli na moře.
img_6945
Vyjížďka nás vcelku nadchla, nejenže bylo zajímavé vidět Bonifacio z dalšího úhlu, ale především jsme navštivili jeskyni s dírou ve stropě, fialovými zdmi a hejnem ryb na dně. Prohlédli jsme si vápencové útesy, projížděli skr až kýčovitě modré laguny a pozorovali cvrkot lodí na moři. Hodina utekla jako voda a my už jsme kotvili v přístavu. Pokud se rozhodnete navštívit Bonifacio určitě nelitujte 15 EUR a plavbu podnikněte.
img_6818
Na pláž se nám ještě něchtělo, tak jsme raději zůstali v samotném přístavu a podnikli měnší průzkum. A abychom ho zvládli, poslechli jsme naše žaludky a každý spořádali hrnec plný slávek k obědu.
img_6937Pro mě korsické s kozí smetanou a místními bylinkami a pro Prince slávky se šalotkou na muškátovém víně. Města a především turistů na nás po chvili už bylo moc, a proto se naším dalším cílem stala pláž Balistra.
img_5909 Abyste se na pláž dostali, musíte po sjezdu z hlavní silnice překonat několikakilometrovou jízdu skrze vyprahlé hory. To se ale vyplatí! Jedná se  o místo, kde by se lidé dali na prstech spočítat. Popravdě vám nedokážu Balistru popsat nad vodou, ale pod hladinou je úžasná. Hejna pestrobarevných rybek, které se vás vůbec nebojí. Placaté ryby ležící na dně maskující se v písku jako by tu ani nebyly, rybky proužkaté, malé, velké, barevné a všude okolo vás. Na Balistře jsme prošnorchlovali zbytek dne a opravdu hladoví jsme se vrátili do kempu na již jednou zmíněné grilované kuře :).


Nechcete jen číst? Navštivte i můj youtube kanál s vlogy :). Tak zase v úterý u posledního dílu TravelDiary z Korsiky.

You Might Also Like

Žádné komentáře

Napište komentář