Lifestyle

Boeuf bourguignon pro dva

12. 2. 2017

Podzim nám začíná zalézat za límce, a proto nastala ta správná doba na přípravu mého oblíbeného Bouef bourguignon, který zažene všechny podzimní deprese :). Tak jdeme na to. Bon appetit!
img_5277 img_5278
Na porci pro dva si připravíme 3 plátky slaniny, 600 g hovězího masa pokrájeného na kostky.
img_5286
Slaninu opečeme na oleji. Mezitím si nakrájíme menší mrkev na kolečka a dvě šalotky na proužky. Slaninu vyjmeme z hrnce a opečeme po kostkách osušené maso. Slaninu spolu se zeleninou vrátíme k masu a troubu rozpálíme na 230 °C.
img_5291
V hrnci teď osmahněte mrkev společně se šalotkou do hněda. Maso společně se slaninou vrátíme do hrnce, osolíme, opepříme a zaprášíme lžící hladké mouky. Nezahryté vložíme do trouby přibližně na 4 minuty.
img_5307  img_5308
Po 4 minutách maso vyndáme z trouby, v které snížíme teplotu na 160 °C. Promícháme a  zalijeme 500 ml červeného vína a 300 ml silného hovězího vývaru tak, aby maso bylo jen  lehce zakryté.
img_5292
Přidáme polévkovou lžíci rajčatového protlaku, stroužek česneku, bobkový list a pár snítek tymiánu. Na plotně přivedeme k varu a zakryté vložíme na 4 hodiny do trouby.
img_5315 Boeuf bourguignon ráda podávám s bramborou kaší, glazovanými cibulkami a žampiony. Jak na to? Přibližně 300 g oloupaných šalotek vložím na pánev do 15 g probulávajícího másla s lžící olivového oleje a na mírném ohni je opékám přibližně 10 minut. Mezitím si vytvořím bylinkový balíček z pár lístku petržele, bobkového listu a tymiánu. Přidám k šalotkám a zaliju 200 ml hovězího vývaru a nechám okolo 40 minut táhnout. Pokud by začala docházet tekutina, přidám vodu.img_5320Příprava žampiónů je stejně nenáročná jako u šalotek. Nakrájené žampiony vhodíme na rozpálené máslo s cibulkou a za stálého mícháni cca 4 minuty opékáme. Nakonec houby posolíme, opepříme a můžeme podávat.

img_5335Všem vám přeju krásný  a hlavně chutný podzim. Nezapomeňte mě sledovat na sociálních sítích, aby vám nic neuniklo :). Vaše Černé Káče.

You Might Also Like

Žádné komentáře

Napište komentář