Lifestyle

Perníčky pro nedočkavce

12. 2. 2017

Perníčky jsou vánočním cukrovím, které se u nás vždy peklo první adventní neděli a to především kůli své typické vůni, která naplnila celý byt. Ano, bez perníčků to nejde o tom žádná! Ale u nás ty perníčky vždycky zbyly a jejich doba přišla až v letních měsících, kdy se vyndaly z mrazáku.  Čím to? Odpověď je ve své podstatě úplně jednoduchá:) Většina receptů na perníčky obsahuje ve svém postupu bod, kdy se musí perníky nechat cca do Štědrého dne odležet, aby změkly, a nevylámaly jsme si na nich zuby. No jo, ale na Štědrý den když už mají poživatelnou konzistenci, je na etažérech tolik jiných cukrových lákadel a na tzv.“suchařípu“, jak perníčky označil můj Princ, prostě chuť není.img_8218Letos jsem se na ně  rozhodla vyzrát a připravit je tak, aby byly poživatelné hned. Byt se provoněl a perníky do Mikuláše byly pryč, prostě aby se vlk nažral a koza zůstala celé:). Tak tady je tedy ten zázrak:).

img_8241Perníčky pro nedočkavce
(protože „zatím“ peču jen pro dva, recept je na měnší množství)
200g hladké mouky
2 polévkové lžíce medu
75g moučkového cukru
1/2 kávové lžičky jedlé sody
1 kávová lžička skořice
1 kávová lžička koření do perníku
50g namletých vlašských ořechů
40g másla pokojové teploty
1 celé vejce

img_8252
Z ingrediejcí vytvoříme kompaktní voňavé těsto, které necháme v chladu cca 1 hodinu odpočívat. Poté rozválíme na tenký plát a vykrajujeme podle fantazie. Pečmeme na 170°C cca 10 minut podle tloušťky těsta. Prostě do zlatova:).

img_8259
A co s tou suchařípou? Potom, co nám těsto vychladne poslepujeme dvojice tvarů meruňkovou marmeládou. Polejeme čokoladou a posypeme mandlemi:). A teď už si žádný mlsný jazýček stěžovat nemůže. Hezký advent vaše Černé Káče

You Might Also Like

Žádné komentáře

Napište komentář